Rezervace

7 podzimních tipů pro zdravé tělo bez diet (a přibírání)

Oct 31, 2025

Je to tady: podzimní plískanice a sychravo neúprosně klepou na dveře. Sluníčka a světla ubývá, kdežto temnoty a viróz přibývá. Jak jsi na tom Ty? Máš podzim ráda nebo je to pro Tebe spíš depka a úbytek sil a energie? A jak si na podzim zajistit zdraví, štíhlost a krásu a nepodléhat nemocem, tloustnutí a splínům?

 

Odpověď může být v přizpůsobení se podzimnímu stravování a režimu, respektování cirkadiánního rytmu těla a zaměření se na vztah k jídlu a tělu

 Trápí Tě, že jsi v létě přibrala? Nemusí.. Dřív bývalo léto obdobím hojnosti, kdy jsme přirozeně víc jedli a přibírali. Na podzim a v zimě pak tělo čerpalo ze zásob. Dnes ale máme jídla neustále dostatek, a tak k přirozenému vyrovnání často vůbec nedochází. Sice v létě nabereme, ale na podzim a v zimě se vrhneme na tzv. comfort food, protože nám není úplně dobře psychicky třeba i kvůli nedostatku světla, každou chvíli rýmička nebo kašel nám nepřidá, pak Vánoce, v práci uzávěrky a stres, no a po zimě zjistíme, že jsme nejenomže nezhubli letní kila, ale ještě jsme přidali něco navíc. A přichází čas na jarní drsnou (ale bohužel né vždy efektivní) dietu “hubnu do plavek”.

 

Jak se tomuhle zběsilému a unavujícímu kolečku vyhnout?

 

Sepsala jsem pro Tebe 7 tipů, jak se na podzim podpořit skrze stravu a režim, aby ses cítila skvěle a na jaře se nemusela děsit přicházející plavkové sezóny. Tady jsou:

1. Otepli svůj jídelníček!

Saláty, okurka, rajčata a další čerstvá zelenina je skvělá na jaře a v létě, kdežto na podzim a v zimě může Tvé tělo ochlazovat a tím pádem i zatěžovat, což rozhodně nechceme. Proto je na podzim vhodné se zaměřit spíš na tepelné úpravy zeleniny (a ovoce), ať už Ti víc vyhovuje zelenina orestovaná, dušená, v polévce nebo omáčce. Tělo Ti bude vděčné! Nemusíš se samozřejmě žádné zelenině vyhýbat, spíš pozoruj, jak Ti po té které je.

2. Přidej tuk

Tak jak byli naši předci zvyklí na podzim a zimu přecházet více i na hutnější a tučnější stravu, i našemu tělu to prospěje, tuk může pomoci tělu vyrovnat se i s nedostatkem světla. Nemusíš nutně přejít na vepřové výpečky a sádlo, přidat můžeš do jídelníčku třeba ořechy, právě třeba sezónní a lokální vlašské nebo lískové udělají dobře nejen tělu, ale i mozku.

3. Zreviduj své zvyky v jídle

Podzim by měl být dobou většího klidu, obrácení pozornosti dovnitř a návratu k sobě z ruchu vnějšího světa. Podívej se na své zvyky v jídle, používáš ho čistě jako nástroj výživy nebo pro Tebe jídlo plní i jiné funkce? Řešíš jídlem emoce, stres nebo i podzimní splín a nedostatek energie? Zkus se pár dní pozorovat, jak to máš. Kdy saháš po jídle ze skutečného hladu – a kdy spíš ze smutku, stresu nebo nudy? 

Ve své praxi se ženami často přijdeme na spoustu podvědomých vzorců ohledně jídla (a těla), třeba potřeba dojídat, perfekcionismus ve stravování, tzv. všechno nebo nic mentalita, touha se zavděčit nebo naopak nevyčnívat, atd. Pro začátek můžeš zkusit právě food journaling pro zvědomování těchto programů.

4. Zvaž i časování jídla

I když může být jídlo a pocit plnosti uklidňující a může pro Tebe suplovat i jiné emoce, což je zvlášť na podzim atraktivní, je důležité se zamyslet i nad načasováním a pořadím jídla. Zvlášť pro podporu stability krevního cukru (potažmo i hormonů a nálady) je lepší jako první konzumovat zeleninu a bílkoviny, až poté sacharidy. A zvážit i jaké časové okno konzumace jídla je pro Tebe běžné (např. první jídlo v 6, poslední ve 21 = 15 hodin) a zkusit ho stáhnout pod 12 hodin. Samozřejmě s ohledem na zdravotní stav a potřeby. Právě vhodné omezení jídla dobou (TRE) má velmi pozitivní vliv na trávení, spánek, hubnutí (i bez řešení kalorií) a celkové zdraví.

5. Spi a relaxuj

Dřív bylo běžné, že se život na podzim a v zimě zpomaloval, bylo po sklizni, světla ubývalo a bylo víc prostoru pro odpočinek. V dnešní době často na konci roku vrcholí v práci uzávěrky a jiné deadliny, školní povinnosti dětí, buch do toho Vánoce a stres kolem. Zkus to letos jinak, vědomě zpomalit a dopřát tělu (a mysli!) zasloužený odpočinek a relax. Opět je skvělé se zamyslet, jak velkou část dne strávíš ve shonu a stresu a jakou naopak v relaxaci? A jak často jsi úplně vypnutá a jediné, co zvládneš, je scrollování nebo Netflix (a k tomu ňáká ta čokoláda nebo chipsy)? 

6. Pomož si v přírodě

Z bylin je (nejen) na podzim skvělá adaptogenní ashwaganda, kterou si můžeš dopřát jako doplněk stravy, v prášku nebo jako čaj. A z čajů vřele doporučuji zkusit Tulsi - posvátnou bazalku, která je vyhlášená pro své antistresové, antimykotické a další anti-účinky! A hlavně báječně chutná. Krásně Tě prohřeje také zázvor, chilli nebo skořice. A jako prevence rýmiček je zase perfektní tinktura z lichořeřišnice nebo antibiotický česnek. A obecně podpora střevního mikrobiomu skrze stravu (o tom zas někdy příště!). Nemusíš hned zařazovat všechno – vyber si jednu bylinku/koření, co Tě volá, a dopřej si každý den.

7. Hýbej se a jez z lásky k tělu

Ani ten sebelepší sport nebo pokrm nadupaný superpotravinami Ti neprospěje, pokud se jím spíš trestáš než abys jím prokazovala svému tělu lásku. Naslouchej svému tělu, co potřebuje právě teď – v tomto období. Co Ti dělá dobře, co Tě nabíjí energií, co Ti chutná a baví? Respektuj i svoji cykličnost, co Ti chutnalo a prospívalo na jaře už nemusí na podzim. (O cykličnosti ženské zas někdy příště!)

 

A samozřejmě, pokud je jídlo a stravování Tvoje téma a už na to nechceš být sama a tápat mezi dietami, jídelníčky a výživovými plány, najdi si podporu na cestě. Ideálně někoho, kdo má zkušenosti nejen z vlastního úspěšného hubnutí a řešení vztahu k jídlu a k tělu, ale především z praxe vedení žen, nejenom výživou, ale i zapeklitostí mentální stránky hubnutí, mindsetem a řešením emocí a stresu.

Ráda se s Tebou sejdu na nezávazném videohovoru, abychom se seznámily a ověřily si, že si navzájem sedneme - profesionálně, i lidsky. Probereme, jak Ti mohu pomoci a jaká strategie bude ta nejlepší právě pro Tebe, budu se na Tebe moc těšit!

Pokud Tě to láká, neváhej, na listopad už zbývají poslední 2 místa.

Zjisti více o spolupráci a zarezervuj si nezávazný poznávací videohovor!

Více informací